Det är av just denna orsak som det bildas kondens på glas med kylda drycker under årets varmare månader. Men den kondens som under sommarmånaderna upplevs som uppfriskande samt kylande är inte lika positiv inom industriell livsmedelsproduktion.
Kondens gör att mängden fritt vatten (av) ökar för våra mikroorganismer, vilket kan medföra tillväxt av mögel i lokaler avsedda för livsmedelsproduktion, med en mikrobiell kontamination av produkter som konsekvens.
Inom knäckebrödsproduktion är det av vikt att produkten har rätt torrsubstanshalt (TS) vid paketeringstillfället, men även rätt luftfuktighet i den omgivande atmosfären är viktig då man annars riskerar att få en produkt med mjuk textur.
Det är lätt att lösa dessa ovan nämnda problem genom att reglera den relativa luftfuktigheten (%RH) i den omgivande miljön med hjälp av en avfuktare.
Vidare kan man inom bageriindustrin få problem med isbildning i frysrum samt kondens i kylar, vilket kan orsaka kvalitetsbrister på produkter med choklad, praliner, dragering.